петък, 12 август 2016 г.

"Тази песен ще спаси живота ти" Лейла Сейлс


 Случва се понякога да започна книга само защото по някакъв начин от анотацията съм останала с впечатлението ,че някои от героите ми се е сторил близък до мен.За мое щастие(този път) това не се оказа вярно ,но това не ми попречи да се насладя на "Тази песен ще спаси живота ти"(ИК "ПАН") от Лейла Сейлс  до толкова ,че да ми отнеме само един ден да я прочета и да си дам реална представа какво преживява един човек ,непрестанно тормозен в училище.

 В книгата се запознаваме с Еилз.Тя е на 16 години и никога не е била популярна в училище.Даже обратното - подложена е на ежедневни обиди и подмятания по неин адрес и няма нито един приятел на който да разчита.Прекарва едно цяло лято в проучвания относно популярността и методи за постигането ѝ. Първият ден в училище обаче не протича по плана ѝ и нещата се сгромолясват за нея.Това ,което изкарва  Елиз от дупката на самосъжалението е ъндерграунг клуб на който попада съвсем случайно и новата страст открита благодарение на него.

 Четейки първите трийсетина страници на  "Тази песен ще спаси живота ти" изпитвах огромно съжаление към Елиз.Чудех се как е възможно хората да не усещат какъв огромен комплекс за малоценност могат да създадат на някого само с обидни думи и действия.Не е нужно да му бъде причинена физическа болка за да останат белези.Зарадвах се ,когато Елиз осъзна колко глупаво е било решението ѝ да прекрати живота си и ,че авторката е подходила към темата точно по начина по който това не решава проблема.Прекратява го без да се разбере какво е можело да се случи по нататък.Цялата книга е точно за това какво може да се промени след известно време.За това ,че животът се изменя и нещата се обръщат.
source:Tumblr

 Въпреки ,че от горния параграф изглежда ,че "Тази песен ще спаси живота ти" е тежка поради тематиката си това по никакъв начин не се усеща .Стилът на писане е лек и ти помага да прелетиш през страниците.Аз не мога да се похваля с бързо четене или достатъчно лесно за задържане внимание,но успях да прочета цялата книга само за 12 часа.За това ми постижение допринесе и Елиз ,която ми стана изключително симпатична и интересна.Тя успя да преодолее целият негативизъм ,който се лееше от неприятните ѝ съученици , да намери нещото(дори и да е случайно),което да ѝ помогне да се събере в ръце и да приеме коя е .
 Както започнах да говоря за героите ми се иска да споделя едно общо мнение за цялото й нетипично семейство(разведени родители , майка ,която има друго семейство и непрекъснато местене от единия при другия родител).За мен те бяха подкрепящи и любящи (чак ме хвамя яд накрая защо Елиз не им сподели по-рано за един определен проблем,защото те застанаха изцяло на нейна страна) и не мога да не споделя колко много харесах малката й сестричка Алекс.Истинско съкровище<3
 Хората , с които се запозна главната героиня покрай ъндерграунг клуба също изиграха своята роля за нейното израстване.Смятам ,че не трябва да издавам нищо за тях за да е по интерсно цялото четене , но просто искам да отбележа как точните хора могат да спомогнат за изграждането на толкова много важни качества за един човек - увереност ,вяра в себе си , уважение на собствената си личност,приемане на това кой си.Дори и някои от хората да не се задържат за голям период от време в живота ти.
source:Tumblr

 В книгата присъства и романс , но пак само го споменавам това заради риска да издам нещо ,а не смятам ,че е нужно.Отново ще се повторя като кажа ,че това беше още една стъпка към самоосъзнаването на Елиз.

 Не мога да кажа ,че всичко в "Тази песен ще спаси живота ти" е перфектно и ,да, вярно е ,че не всеки ще попадне на клуб и/или шепа готини хора ,които да му помогнат с излизането от капана на самосъжалението .Но тази лека книжка ми напомни за пореден път да внимавам какво казвам на някого , да продължавам да се занимавам с това ,което мен ме поддържа жива.Препоръчвам с всеки крайник ,защото историята е интересна ,оставаш с хубаво чувство след завършването на книгата и може да се получи малко мотивация за самия себе си.

★★★★★ звезди 
Бих ли препрочела:ДА

Като за край слагам два цитата ,които са на английски(но искрено ще се постарая при следващо ревю да са на български език) , които смятам,че обобщават история.

“Sometimes people think they know you. They know a few facts about you, and they piece you together in a way that makes sense to them. And if you don't know yourself very well, you might even believe that they are right. But the truth is, that isn't you. That isn't you at all.” 


“People are who they are and, try as you might, you cannot make them be what you want them to be.” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар